28máj
Ételallergiákat tekintve a problémákat 95%-át 5 élelmiszercsoport okozza.
Ide tartoznak
- a glutén tartalmú gabonák,
- tejtermékek (nem mind),
- diófélék/magvak,
- hüvelyesek (szója, földimogyoró kifejezetten),
- a tojásfehérje.
Ezeket ha önmagukba kiiktatjuk, eredményezhetnek javulást. Az egyénenként eltérő, hogy milyen mértékben.
Vannak olyan táplálékok, amikkel lehetnek problémák szénhidráttartalmuk miatt. Ide tartozik a rizs, burgonya, köles.
Ezek megfelelnek a gluténmentességnek, de egyedi, hogy kinek milyen mértékben tolerálja a szervezete.
Mindennapi táplálkozásunkban érdemes olyan táplálékokat előtérbe helyezni, amik tápanyagokban nagyon gazdagok és nem tartalmaznak allergéneket, toxinokat, anti-tápanyagokat.
Általában véve ide tartoznak
- a zöldségek: gyökérzöldségek, leveszöldségek,
- állati termékek: telített zsírok, omega-3 állati formában, belsőségek, csontlevesek, amiknek a fehérje- és zsírtartalma magas,
- mértékkel gyümölcsök: idényjelleggel és helyi forrásból,
- tenger gyümölcsei, algalapok.