Az ételallergiák többségét 5 élelmiszercsoport okozza

Ételallergiákat tekintve a problémákat 95%-át 5 élelmiszercsoport okozza.

Ide tartoznak

  • a glutén tartalmú gabonák,
  • tejtermékek (nem mind),
  • diófélék/magvak,
  • hüvelyesek (szója, földimogyoró kifejezetten),
  • a tojásfehérje.

Ezeket ha önmagukba kiiktatjuk, eredményezhetnek javulást. Az egyénenként eltérő, hogy milyen mértékben.

Vannak olyan táplálékok, amikkel lehetnek problémák szénhidráttartalmuk miatt. Ide tartozik a rizs, burgonya, köles.

Ezek megfelelnek a gluténmentességnek, de egyedi, hogy kinek milyen mértékben tolerálja a szervezete.

Mindennapi táplálkozásunkban érdemes olyan táplálékokat előtérbe helyezni, amik tápanyagokban nagyon gazdagok és nem tartalmaznak allergéneket, toxinokat, anti-tápanyagokat.

Általában véve ide tartoznak

  • a zöldségek: gyökérzöldségek, leveszöldségek,
  • állati termékek: telített zsírok, omega-3 állati formában, belsőségek, csontlevesek, amiknek a fehérje- és zsírtartalma magas,
  • mértékkel gyümölcsök: idényjelleggel és helyi forrásból,
  • tenger gyümölcsei, algalapok.